Image

ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

28 Σεπτεμβρίου 2017 – 15 Ιανουαρίου 2018

 

Η νέα προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης με τίτλο «Παράδοξη Αφροδίτη», η οποία ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματεύεται την θεά που έχει συνδέσει περισσότερο από όλους τους Ολύμπιους θεούς το όνομα και τη ζωή της με την Κύπρο, αφού γεννήθηκε από τους αφρούς της θάλασσας της Πάφου.  Μέσα από τα έργα που φιλοξενούνται παρουσιάζεται όχι μόνο η Κύπριδα Αφροδίτη, αλλά και η αλληγορία και ο μύθος της Αφροδίτης ως κεντρικά θέματα στη δυτική ζωγραφική από την περίοδο της Αναγέννησης μέχρι τον Μοντερνισμό.

 

AGLG 737 VAN THULDEN, Venus and Adonis AGLG 748 FIALETTI Venus, Putto, Rebuke AGLG 752 SCHUT Vulcan, Smithy, Venus, Amor Ashmolean WA_1937_82_2-a Pittas Collection 54 4 Rijksmuseum RP-P-OB-27.170 2

 

Με επίκεντρο την Αφροδίτη, η έκθεση θα εστιάσει σε μύθους που έχουν στενή συνάφεια με την Κύπρο, γενέτειρα της πολυύμνητης θεάς του έρωτα, όπως αυτοί έχουν αποδοθεί καλλιτεχνικά μέσα στον χρόνο.

 

Η Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, τον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό. Η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη» αποκαλύπτει την Αφροδίτη ως μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης. Ένας ύμνος στη απόλυτη θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και την σύγχρονη Κυπριακή εικαστική δημιουργία.

 

Δανείζουν έργα 19 μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές από την Ευρώπη και την Αμερική. Ανάμεσα τους το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, η National Gallery του Λονδίνου, το Musée du Louvre στο Παρίσι, το British Museum στο Λονδίνο, το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ και άλλα.

 

Το πρόγραμμα της Λεβεντείου Πινακοθήκης από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιανουάριο 2018 διαμορφώνεται ανάλογα και όλες οι εκδηλώσεις του επικεντρώνονται ή αναφέρονται στην Αφροδίτη. Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, ειδικές ξεναγήσεις, θεατρικές παραστάσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται ανάλογα. Οι Διαλέξεις της Τετάρτης θα φιλοξενήσουν σημαντικούς ιστορικούς τέχνης που θα αναπτύξουν το θέμα «Αφροδίτη» μέσα από την Δυτική Ιστορία της Τέχνης.

 

Ταυτόχρονα με την μεγάλη εικαστική έκθεση θα ανοίξει επίσης και η έκθεση «Παράδοξη Αφροδίτη – Σύγχρονο εικαστικό βλέμμα». Πέντε Κύπριοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα τους και εικαστικά δρώμενα στους χώρους της Πινακοθήκης, ο Θεόδουλος Γρηγορίου, ο Νίκος Κουρούσιης, η Κυριακή Κώστα, η Λία Λαπίθη και ο Σάββας Χριστοδουλίδης.

 

Η έκθεση αποτελεί προσφορά της Λεβεντείου Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017.

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.leventisgallery.org / facebook/  instagram.